...

Ergonomie v jídelně

Vybavujete dům, byt nebo třeba restauraci novým jídelním nábytkem? Vždy je potřeba zvážit rozložení prostoru a ergonomická pravidla.

Ta nejdůležitější jsou shrnutá v následujících bodech.

  • Do potřebného prostoru pro odsunutí židle od stolu (vzdálenost stolu ode zdi) se musí vejít jak židle (cca 40 cm), tak člověk, který k židli přichází (37 cm). Celkově tedy potřebujeme pro odsunutí židle 77 cm, pohodlný je už metr za židlí.
  • Pro komfortní sezení u stolu potřebuje každý stolovník mít 70-75 cm široký prostor (ruce volně položené na stole).
  • Minimální potřebný prostor kolem jídelního stolu je od stěny či jiného kusu nábytku alespoň 60 cm, pohodlný 75 cm.
  • Minimální vzdálenost jídelního stolu od kuchyňské linky je 120 cm, vhodně 150 cm (musí projít dva lidi).

Dvě rady na závěr

  1. Hranatý stůl vždy zabírá méně místa než kulatý. Kulatý stůl pro 6 osob potřebuje kolem sebe pomyslný čtverec o délce jedné strany až 366 cm.
  2. Při koupi stolu sledujeme, kde jsou umístěné nohy. Židle pořizujeme vždy zároveň se stolem a ujistíme se, že se k němu pohodlně sedá.
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.